Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci EB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2287
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Világutazó « 
Ösküi kerektemplom

   Az egyik korábbi alkalommal valamelyik játékban feladvány volt egy fura kis hengeralakú épület, ami egy értékes magyarországi középkori műemlék. Sokat hallottam már felőle, de én magam még sosem jártam ott (vagy olyan kicsi voltam, hogy már nem emlékszem). Így a Világutazó hasábjain látogatom meg most. De egyszer eljutok oda "élőben" is. Irány tehát Veszprém megye, és Öskü, valamint az ő híres kerektemploma.
   
   
   
   
   Az ösküi kerektemplom a Veszprém megyei Öskü értékes középkori műemléke. A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek templom (rotunda), amelynek eredetéről régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecset lett volna, vagy esetleg vártorony maradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak.
   
   
   
   Öskü, Kerek templom és Castellum légi fotón
   
   
   A templom építészete
   
   A helyreállításhoz kapcsolódó fölmérés során derült ki, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális (átmérője csaknem 7 m), eredetileg kúp alakú lehetett a teteje. A szentélyének belső íve eredetileg patkó alakú volt, nem pedig nyújtott félköríves. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A déli oldalra nyílik két romanikus résablak, nyugatra egy kis körablak. A szentélynek is hasonló ablakai lehettek.
   
   

   Kerek templom és Castellum légi felvételen (Öskü)

   
   A község eredeti neve Őskő, valaha a Szalók nemzetség birtokában volt. A 15. század közepén az Újlakiak birtoka lett, akik várkastélyt is építettek a faluban. Az Árpád-kori körtemplomok egyikeként a 11. században épülhetett (az 1975/76-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította). Az Ujlakiak vára a domb alatti patak túlsó oldalán lévő magaslaton emelkedett. Székesfehérvár eleste (1543) után a falut elpusztították a törökök. Az új birtokos Zichyek az 1710-es évektől felvidéki szlovákokkal telepítették be a falut. A 18. század elején építették ki a jelenlegi tetőformát. 1725-ben katolikus templomként épült újjá. A gyarapodó lakosság számára kicsi lett a templom, s fölépítették a jelenlegi plébániatemplomot (1843-1847). Azóta a kerek templomot kápolnaként használják. 1909-ben középkori (15. századi eredetű) vaskulcsa a veszprémi múzeumba került.
   
   

   A rotunda szemből

   
   
   Érdekességek
   
   A Bors-sorozat 1968-ban forgatott első, Herskó János által rendezett Szervezzünk anarchiát! című részében a kerektemplom egy anarchisták által improvizált börtön szerepét játszotta - valós helyszínétől távol, az orosz polgárháború idején.

Forrás: Wikipédia

Tartalomjegyzék:   

Rovatfelelős: Desideria al Sahib Sheik

A cikk eddig 13 tagunk figyelmét kötötte le.


Betekintés a hasonló témájú Világörökség rovatba:
Tartalomjegyzék:   
Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie