Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci VB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2210
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Világutazó « 
Portugalete és a Vizcaya-híd

   A napokban láttam egy érdekes filmet, ami egy különleges függőhídról, vagy inkább kompról - talán leghelyesebb szó rá kompszerű függőhídról - szólt. Azt gondoltam, ez a hely érdemes arra, hogy bekerüljön a Világutazóba. Irány tehát Spanyolország és Portugalete városa, és a Vizcaya-híd.
   
   
   
   
   
   
   
   Portugalete város Spanyolországban, Bizkaia tartományban, a Nervión folyó tölcsértorkolatának (Ría de Bilbao) bal partján, az Atlanti-óceántól mintegy tíz kilométerre. Nagy-Bilbao része.
   Portugalete Santurtzi, Ortuella, Trapagaran, Sestao, Leioa és Guecho községekkel határos. Lakosainak száma 45 746 fő (2020).
   
   Nevezetessége az 1893-ban átadott, ma is forgalmi célokat szolgáló Vizcaya-híd, mely a folyó túlpartján fekvő Getxo Las Arenas nevű városrészével köti össze.

   
   

   
   A Vizcaya-híd (spanyolul Puente Colgante de Vizcaya, baszkul Zubi Esekia vagy Bizkaiko Zubia) Bilbao külső kikötőjében, Portugalete-ben, a baszk nagyváros központjától 13 km-re található.
   
   A legidősebb függőhíd a világon, de még ma is forgalmi célokra használják. Évente körülbelül 6 millióan kelnek át rajta.
   Mestere Alberto de Palacio y Elissague építész volt.

   

   
   A két 61 méter magas torony között 45 méter magasban és 160 méter hosszan elhelyezkedő alkotás a bilbaói ria (Ría de Bilbao) felett ível át. A bal parton elhelyezkedő Portugalete és a jobb parti Getxo (sp. Guecho) helységeket köti össze a Nervión folyó tölcsértorkolatában, a Vizcayai-öbölben. 1893. július 28-án avatták fel és adták át a forgalomnak. Több néven is ismertté vált a köztudatban. Hivatalos neve Puente Transbordador de Vizcaya, de egyszerűen Puente Colgante-ként is emlegetik.
   
   

   Átkelés

   
   A híd forradalmi építményként hatott születésének korszakában, mivel ez volt az első olyan függőhíd, mely - köszönhetően egy, a két part között közlekedő szállítókompnak - nem akadályozta a hajóközlekedés zavartalanságát. Ezt a technikát később más hidak építésénél is alkalmazták Európában, Amerikában és Afrikában is.
   
   

   A híd működése

   
   A Puente Colgante-t 2005 januárjában terjesztette fel a Spanyol Kulturális Minisztérium, és a következő évben vált az UNESCO Világörökség részévé. 37 pályázó közül választották ki erre a címre Vilniusban, a szervezet 30. ülésén, 2006. július 13-án.
   

   A cím indoklása:
   A Vizcaya-híd Spanyolország első történelmi ipari műemléke a technikai kreativitást jelenti, mely a tökéletes funkcionalitást az esztétikai igényekkel kombinálva reprezentálja. Ugyancsak nagy jelentőségűnek tekintette az UNESCO az építmény későbbi hídépítészetre gyakorolt hatását.
   
   

   
   A híd mai üzemeltetője az El Transbordador de Bizkaia, S.L. társaság. Kompja a nap 24 órájában, egész esztendőben folyamatosan működik.

   
   Egyéb díjai:
   - Europa Nostra-díj birtokosa 2002-től a Kulturális Örökség megőrzéséért.
   - Az üzemeltető vállalat 2000-ben "Con mucho gusto"-díjat kapott a Baszk Kormánytól - mint a legjobb idegenforgalmi vállalat a tartományban.

   
   

Forrás: Wikipédia

Tartalomjegyzék:   

Rovatfelelős: Desideria al Sahib Sheik

A cikk eddig 20 tagunk figyelmét kötötte le.


Betekintés a hasonló témájú Világörökség rovatba:
Tartalomjegyzék:   
Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie