Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci EB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2385
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Modern technika « 
Megnézték a tudósok, mi történik a napelemmel, ha fény éri

   A kutatók a másodperc törtrészén keresztül figyelték meg, mi történik a napelem belsejében, amikor eléri a fény. A jövőben ezzel tökéletesíthetik a szerkezeteket.
   
   
   
   A napelem működéséről azt mindenki tudja, hogy a napfény segítségével termel elektromos áramot. Az viszont már jóval kevésbé ismert, mi történik azokban a pillanatokban, amikor a fénysugár eléri a panel felszínét. A londoni Imperial College és a Newcastle Egyetem kutatóiból álló csapat most ezt vizsgálta meg.
   
   A tudósok a szerves fotovoltaikus anyagokat (organic photovoltaic cell, OPV) vették górcső alá, amelyek a hagyományos, szilíciumra épülő panelekhez képest jóval olcsóbb és rugalmasabb alternatívát jelentenek. A szakemberek szerint azért is fontos megérteni, hogy mi történik az első pillanatokban, mert ez hozzásegíthet ahhoz, hogy a jövőben még hatékonyabb napelemeket fejlesszenek.
   
   A Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerint a tudósok a megfigyeléshez ultragyors lézereket, valamint röntgensugárzást alkalmaztak, majd az így nyert adatokból megnézték, milyen változás történt a panelben. Az OPV felületére 15 femtoszekundumon, vagyis 0,000 000 000 000 015 másodpercen át lőtték a lézert, majd egy röntgenimpulzus segítségével megmérték, mi történik ilyenkor az anyagban.
   
   A röntgen alapján úgy találták, a fény kiüti az elektronokat a helyükről, így pedig egy elektron és egy "lyuk" párosa keletkezik. Ez a kezdeti állapot aztán rendkívül gyorsan, nagyjából 50 femtoszekundum leforgása alatt átrendeződik egy új, stabilabb állapotba. Emellett a kísérlet azokat a korábbi számítási eredményeket is igazolta, melyek szerint a kezdeti állapotot az anyagban lévő molekulaláncok távolsága határozza meg.
   
   A kutatók úgy vélik, a fotofizikai megfigyeléseknek köszönhetően a jövőben még hatékonyabb napelemeket tudnak majd építeni.


Forrás: hvg.hu

Tartalomjegyzék:   

Rovatfelelős: Tehetséges Vehemencia

A cikk eddig 9 tagunk figyelmét kötötte le.

Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie