Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci VB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2210
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Csillagászat « 
Magyar kutatók segítségével építik fel a fiatal csillagok legnagyobb adatbázisát

   Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) munkatársai a Bécsi Egyetem és a Genfi Egyetem kutatóival közösen kísérlik meg, hogy mesterséges intelligencia segítségével újraértelmezzék a fiatal csillagok osztályozását, illetve a csillag- és bolygófejlődés korai szakaszait, írja az MTI.
   
   Az EU Horizon 2020 részeként létrejött NEMESIS (a program lényege a csillagfejlődés korai szakaszának újszerű modellezése intelligens rendszerekkel) célja, hogy létrehozzon egy, az eddig ismert fiatal csillagokból álló, legnagyobb adatbázist. A kutatók tervezik azt is, hogy mesterséges intelligencia segítségével olyan csillagkeletkezési modellt alkotnak, amely túlmutat az eddig használt elméleteken.
   
   Illetve képes teljesebb magyarázatot adni a modern csillagászati eszközökkel megfigyelt jelenségekre. Marton Gábor, a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa szerint az arcfelismeréshez hasonlóan különböző algoritmusok használhatók csillagok esetén is,
   
   "Ezek a csillagok olyan mérhető jellemzőiből adódnak, mint például a különböző hullámhosszokon kibocsátott fényességük, ezek aránya, a bennük fellelhető kémiai elemek vagy a környezetük jellegzetességei. A fiatal csillagok például olyan környezetben találhatók meg, ahol sok a csillagközi por és gáz, hiszen ezekből alakultak ki nem is olyan régen, persze kozmikus időskálán mérve az időt"
   
   A csillagkeletkezés különböző szakaszainak rendszerszintű osztályozása az 1980-as években vált elérhetővé. Napjainkban a kutatóknak jóval fejlettebb számítási eszközei és módszerei vannak, melyek segítségével a kezdeti feltevések újraértékelhetők.
   
   Az új kutatásban felügyelt és felügyelet nélküli gépi tanulási módszerekkel dolgozzák fel az elérhető adatokat, melyek remélhetőleg segítenek választ adni a csillag- és bolygókeletkezés legaktuálisabb kérdéseire is.
   
   "A legfrissebb bizonyítékok szerint a bolygók a csillagok kialakulásával egy időben elkezdenek formálódni, vagyis a csillag- és a bolygófejlődés nem két egymást követő szakasz, hanem gyorsan, egy időben zajló esemény."
   
   -mondja Odysseas Dionatos, a Bécsi Egyetem kutatója. A NEMESIS 2021 márciusában indult, a következő 4 évre közel 576 millió forintnyi támogatást nyert el.

Forrás: telex.hu

Tartalomjegyzék:   

Rovatfelelős: Egypúpú Álehándró

A cikk eddig 14 tagunk figyelmét kötötte le.

Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie