Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci VB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2178
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Világutazó « 
Wimbledon

   A héten láttam egy filmet, két teniszfenoménről és rivalizálásukról szólt (Borg/McEnroe). Nagyon érdekes film volt, és mivel a sztori a tenisz és a tenisz egyik fellegvára természetesen állandóan középpontban volt, úgy gondoltam, ide látogat a Világutazó. Irány tehát Wimbledon.
   
   
   
   
   
   Wimbledon egy városrész London délnyugati részén Merton kerületben fekszik, több mint 57 ezer lakossal.
   
   Itt vannak az All England Lawn Tennis and Croquet Club teniszpályái, ahol a világhíres wimbledoni teniszbajnokságot játsszák.
   
   
   Nevének eredeti jelentése nem tisztázott. A mai írásmódja a korai 19. században alakult csak ki. Egy 967-ben Edgar király által aláírt okmányban a falut Wimbedounyng névvel illetik, egy 1786-ban megjelent térképen, amely London környezetét ábrázolja, pedig Wimbleton-ként szerepel.
   
   Wimbledon legalább a jégkorszak óta lakott terület volt. 1087-ben a Domesday Book-ban Mortlake lovagi birtok részeként tüntette fel, amiből később kivált. A tulajdonosa sokszor változott. 1398-ig az egyház tulajdona volt, amikor is a Canterbury érsek, Thomas Arundel elvesztette a király kegyét, és száműzetésbe kellett vonulnia. A területet elkobozták, így a korona tulajdona lett. VIII. Henrik Wimbledont rövid időre Essex első grófjának, Thomas Cromwellnek adta át, majd annak kivégzése után Henrik utolsó feleségének és özvegyének, Catherine Parr-nak a tulajdona lett. 1548-ban pedig visszakerült az uralkodóhoz. 1550-58 között Reginald Pole volt a tulajdonosa, majd I. Erzsébet a kastélyt (de a földet nem) Christoper Hattonnak adta, aki még ugyanebben az évben eladta Thomas Cecil-nek, Exeter 1. grófjának, aki 1588-ban megszerezte a földet is és erzsébeti stílusban új kastélyt építtetett.

   
   

   A Wimbledoni kastély 1500 körül

   
   

   Az 1588-ban épített Wimbledon kastély északi frontja

   
   Wimbledon fővároshoz közeli elhelyezkedésének az lett a következménye, hogy a 17. század korai szakaszában további tehetős családok költöztek ide. 1638-ban I. Károly visszavásárolta Cecil-éktől a birtokot, Henrietta Maria királynő számára. A király kivégzése után az angol polgárháborúban győztes parlament támogatói tulajdona lett, köztük John Lambert tábornoké. A Stuart-restauráció után visszakerült Henrietta Mária tulajdonába, és a királyi özvegy eladta George Digby-nek, Bristol 2. grófjának, aki a legutolsó divat szerint, barlangokkal és szökőkutakkal átalakíttatta. Digby halála után Thomas Osborne, Leeds 1. grófja, a főkincstárnok lord várásolta meg a birtokot, majd később Theodore Janssen, a South Sea Company igazgatója. A déltengeri buborék kipukkadása után Sarah Churchill, Marlborough hercegnője, majd halála után Spencer mindenkori grófja lett a tulajdonos. Egyre több nemes és gazdag londoni kereskedő költözött ide.
   
   

   Sarah Churchill, Marlborough hercegnője

   
   1838-ban a London and South Western Railway (L&SWR) egy pályaudvart nyitott a London?Portsmouth vonalon, délkeletre a falutól, a Wimbledon Hill lábánál. A falu fejlődésének új központja a pályaudvar-negyed lett.
   
   Később további vasúti vonalak nyitása által közlekedési csomópont lett, majd 1889-ben megérkezett a Metropolitan District Railway is (ma a londoni metró District Line része).
   
   A 20. században tovább fejlődött, saját polgármester-választás jogát kapta, majd 1910-ben létrejött a Wimbledon College of Art, az első mozi és egy színház. A második világháborúban számos épület tönkrement, amely az utolsó nagy építési hullámot eredményezte, melynek következtében sok viktoriánus korabeli házat kisebb egységekre átépítettek vagy lebontottak és helyükre új lakóépületeket emeltek.
   
   A London Government Act-tal 1963 a Municipal Borough of Wimbledon, a Merton and Morden Urban District és a Municipal Borough of Mitcham egyesítésre került London Borough of Merton-ként, így Wimbledon London városrésze lett.
   
   

   
   
   Látnivalók:
   - St Mary templom
   

   
   - Centre Court Shopping Centre
   
   

   
   - teniszcsarnok (Wimbledoni bajnokság), érdekesség: 2009 óta működik a centerpályán a behúzható tető, amely 10 perc alatt záródik be
   

   
   - Új Wimbledon színház
   

   
   Tenisztorna
   A wimbledoni tenisztorna (hivatalos nevén: The Championships), a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. Az évente megrendezett négy legrangosabb teniszverseny, a Grand Slam-tornák egyike, és történelme, valamint nagy hagyományai miatt ezek közül is Wimbledon a leghíresebb és sokak szerint a legkiemelkedőbb.
   
   A wimbledoni tenisztornát minden évben nyár elején, június-július hónapban rendezik meg füves pályán, az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban, Angliában. A négy Grand Slam-torna közül ezt az egyet játsszák füves borításon.
   
   Wimbledon minden évben a harmadik Grand Slam-torna (Australian Open: januárban, Roland Garros: május végén, US Open: szeptemberben van). A torna két hétig tart, de az esős angliai időjárás miatt sokszor hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni vagy el kell halasztani a meccseket. Érdekesség, hogy a torna hagyományainak megfelelően a versenyzők csak fehérben léphetnek pályára.
   
   
   
   Híres lakosok (többek között):
   - Robert Baden-Powell - a cserkészmozgalom alapítója
   - Boris Becker - német teniszjátékos és edző
   - Henry Dundas, Melville 1. Vikomtja - Belügy- és hadügyminiszter
   - Ford Madox Ford - író
   - Tom Holland - színész
   - Horatio Nelson - admirális
   - Oliver Reed - színész
   
   - Margaret Rutherford - színésznő
   - Dan Smith - énekes, a Bastille frontembere
   - Jamie T - zenész
   - Ralph Tubbs - építész

   


Forrás: Wikipédia

Tartalomjegyzék:   

Rovatfelelős: Desideria al Sahib Sheik

A cikk eddig 20 tagunk figyelmét kötötte le.


Betekintés a hasonló témájú Világörökség rovatba:
Tartalomjegyzék:   
Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie