Menü 
- Kezdőlap
- Információk
- Közösség
- Ranglisták
» Rovatok
   - Autó-Motor
   - Állatvilág
   - Bulvár hírek
   - Civilizációk
   - Csillagászat
   - Delta
   - Életmód
   - Érdekes videó
   - Érdekességek
   - Ezotéria
   - Facebook
   - Filmajánló
   - Hardver világ
   - Horoszkóp
   - Idézetek
   - Irodalmár
   - Játéktesztek
   - Könyvajánló
   - Kreatéka
   - Mixersuli
   - Művészet
   - Naptár
   - Poénos kép
   - Retro
   - Riporter
   - Sporthírek
   - Süssünk-főzzünk
   - Szoftver világ
   - Sztárpletykák
   - Technika
   - TeveClub hírek
   - Történész
   - Viccek
   - Világörökség
   - Világutazó
- Játékok
- Foci VB
- Ötletbörze
- Párkereső
- Árvaház
- Adományok
- Vendégkönyv
Név:
Jelszó:
Regisztráció
Eddig
2178
került kiosztásra

Jelenleg

látogatónk van


   » Retro « 
Itt a magyarázat a '90-es évek rejtélyére: ezért hordtunk műanyag cumikat ékszerként

   Emlékszel még a'90-es években hódító, cumiékszer-lázra? Utánanéztük, kik is voltak érte a felelősek.
   
   Ha a kilencvenes évek elején voltál gyerek vagy tini, szinte egészen biztosan te is hordtál színes, műanyag cumikat ékszerként. Aggattuk a fülbevalónkra, kulcstartónkra, tolltartónkra, vagy medálként a nyakunkba, sőt, akadtak olyanok is, akik annyit halmoztak fel belőlük, hogy gyöngysorszerűen felfűzve viselték. De vajon honnan indult ez a trend? Ennek a közel három évtizedes rejtélynek jártunk utána...
   
   
   Neked is volt? (Fotó: nlc.)
   
   1992, a cumiláz éve
   
   Az évszám egyébként egészen pontosan 1992: ekkor tört ki a cumiláz. Az irányzatot a korabeli források szerint az amerikai Public Enemy nevű hiphop csapat egyik tagja, Flavor Flav indította el. A szokatlan kiegészítőket igencsak kedvelő rapper volt az, aki először viselt ékszer gyanánt egy valódi cumit, de hamarosan a TLC nevű R'n'B-lánycsapat tagjainál is felbukkant a tárgy. Az hiphop szcénában ezt követően kezdett terjedni a sajátos divat, melyre az élelmes műanyaggyártók is rövidesen felfigyeltek és a trafikokat, bizsuboltokat hamarosan elárasztották az olcsó, színes ékszercumik.
   
   
   A Public Enemy a kilencvenes évek elején , jobbra Flavor Flav (Fotó: Ebet Roberts/Redferns)
   
   Vissza a gyerekkorba!
   
   A cumiviselés egyfajta ideológiát is kapott: az infantilis kiegészítő a felnőtt társadalomból való menekülés, az ártatlan gyerekkorba való visszavágyódás jelképe lett a tinédzserek, sőt fiatal felnőttek körében is. A tengerentúlról indult trend Európába is eljutott, ahol a londoni klubéletben vált először népszerűvé.
   
   "Majdnem olyan ez, mint a punkok számára a biztosítótű. Könnyen megszerezhető és különcséget sugároz" - fogalmazta meg akkoriban a jelenséget Mark Whitaker, a Details magazin divatszerkesztője.
   
   A cumik felbukkantak a kifutón is: Betsey Johnson amerikai divattervező azévi kollekciójában, a Valley Of Dolls-ban életnagyságú játékbabáknak öltöztette a modelljeit, akiknek az ujjára jókora cuminyalókák kerültek gyűrű gyanánt. Egyébként sem volt véletlen, hogy maguk a cumiékszerek is hasonló külleműek voltak a savanyú cukorkákhoz.
   
   "Cukorka és ékszer. A legjobb mindkét világból" - jegyezte meg 1992-ben egy lapnak nyilatkozva Heather Laing stylist, a divattervező asszisztense.
   
   
   Betsey Johnson (Fotó: Anthony Barboza/Getty Images)
   
   Soha nem ismétlődött meg
   
   Miközben a kilencvenes évek számos trendje azóta akár többször is visszatért, a cumiláz érdekes módon valahogy soha nem ismétlődött meg. Bár más típusú, de hasonlóan intenzív műanyagékszer-trend utoljára 2014-ben ütötte fel a fejét, amikor divatba jöttek a Rainbow Loom, vagyis a színes műanyag szalagokból készült karkötők, melyek akkoriban még hírességek csuklóján is felbukkantak, David Beckhamtől Katalin hercegnén át egészen a pápáig.
   
   Bár cumi formájú ékszerek ma is kaphatók, ezek jellemzően inkább ezüstből vagy aranyból készülnek és általában várandós nők vagy kisgyerekes szülők hordják őket, tehát egészen más jelentéstartalommal bírnak, mint a kilencvenes évek eleji ékszercumik. Aki viszont valamilyen okból éppen olyan cumikra vágyna, amiket közel harminc éve hordott, annak távol-keleti webáruházak kínálatában érdemes kutakodnia, azok ugyanis, ha nem is eszelősen nagy választékban, de a mai napig is árulnak replikákat.
   
   Források: Baltimore Sun, Orlando Sentinel

Forrás: nlc.hu

Tartalomjegyzék:   

Szerkesztette: Patás Scarlett

A cikk eddig 11 tagunk figyelmét kötötte le.

Webmaster: Márkus Csaba, alias Archie